Virtteki 111 Besmele Niçin Eklendi? – İçtihata Kapalı Konular

0
794

111 Besmele var mıydı?

UŞŞÂKÎ’de cehri zikirde bu yoktu. Yani; Pir Hasan Hüsameddin UŞŞÂKÎ Hazretleri zamanında yoktu yani. Geliyor, geliyor, geliyor şurada 100 yıl önce konuluyor. Benim gibi mürşidin biri içtihat ediyor. “Ümmeti Muhammedin gözü çok kirleniyor” diyor, başına 111 Besmele konuyor. Esas virdde olan bir şey değil yani ama güzel bir şey. İçtihat, yanlışta olsa sevabı var, niyet iyi çünkü. İçtihat kapısı açık olan şeyler; bak ben size daha evvel söyledim. İçtihada kapalı olan yerlerin dışı, Kıyamet sabahına kadar içtihada açıktır, ilmin varsa.

Namazda içtihat olmaz, oruçta içtihat olmaz, zekatta, içtihat olmaz, nikahta içtihat olmaz, Allâhu Teâlâ’nın kesin koyduğu kurallara içtihat olmaz. Onların ölçüsünü, biçimini, her şeyini koymuş ama bunun dışında bir çok olay içtihada açıktır.

İmamı Azam şöyle demiş, beni bağlamaz. Allah bin kere razı olsun, çok iyi bir insan ama o yaşamış bin yıl önce bugünün ihtiyacı da bu değil, bugünün yaşam biçimi de o değil. O gün öyleydi ama bugün çok farklı yani. Birçok İslam alimi bundan kaçınıyor. İçtihat açık. Burada yanılsan bile Allah, ecir veriyor, sevap veriyor çünkü niyet yanılmak değildi.

İçtihada açık konular var. Bunda içtihat etmekte eğer ilmin varsa bir şey yok yani. Bir yanlışlık yok. Allah razı olsun. Şimdi ibadeti taat, her halükarda Allah rızası için riya karışmadıktan sonra mesele yoktur. Ama daha güzel yapma imkanı varsa ki var. Varsa niçin bu yapılmasın?

——————————————-
NOT: Sohbetlerde işittiklerinizi veya okuduklarınızı kendi kendinize yapıp, vird haline getirmeyin, tasavvuf ehli iseniz mürşid veya vekile danışmadan günlük zikir dersine ekleme ya da çıkarma da yapmayın. Ama arasıra yapılmasında da mahzur olmadığını da belirtmek isteriz. 

#Besmele #111besmele #virt #vird

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi yazınız