Şevval Ayı 6 Gün Orucu Hükümleri – Ne Zaman Tutulur? – Ramazanda Tutulamayan Oruçlar Şevval Orucu Niyetiyle Tutulabilir Mi?

2
393

-“Bu Şevval  ayında tutulan 6 gün oruçlarıyla ilgili her sene sorular geliyor Allah’ın izniyle. Ramazan ayında eksikleri oluyor hanımların, regl dönemlerinden dolayı, ayrıca o olmasa bile evvelden kalan kaza oruçları da olabiliyor. Kaza varken nafile olur mu? Bu bir. Kazası var ama Şevval orucunu da tutmak istiyor ama hepsini yapması mümkün değil çok kazası var. Mesela diyelim; hani 5-6 gün bu seneden olsa sadece 6 günde Şevvali artı tutabilse olur diyelim ama onu da yapması mümkün değil. Nasıl niyet etmeli, ne yapmalı?”

– “İmam Şafi diyor ki; ‘Bir adamın kaza namazı varken nafile namaz kılması günahtır.‘ Ordan bir yol bul git. Sen kaza orucun varken nafile oruç tutuyorsun.’’

– “Peki kaza oruçlarına diye niyet edildi diyelim ama bir taraftan da gönülde de Şevval ayının da… Umudu olsa Allah ecrini verir mi ki?”

– “Onu Allah’a sorcan.”

-“Onu bilemeyiz ama kaza oruçlarına diye niyet edip öyle tutacak, artı 6 gün tutması mümkün değil kazalar bitmeden.”

“İşte bak önemli, çok önemli bir konudan bahsetti İmam Şafi; ‘Namaza kaza borcu varken  nafile namaz kılmak yani sünnet nafiledir, o günahtır‘ diyor. E buyur, işte onun için şimdi namazda farzdır, oruçta farzdır.  Farz olan şeyde hükümde budur.”

-“Önce kazaları bitir bitirebiliyosan o zaman nafilelere niyet et. Eğer kazası da yok ise getirisi güzel Şevval ayında 6 gün oruç tutabilir kişi.”

– “Bütün yıl tutmuş gibi oluyor.”

-“Ramazan ayını tutupta, 6 günde onu tamamlarsa,  bütün yıl oruç tutmuş gibi ecri oluyor, hadis-i şerif var bu konuyla ilgili.”

– “Herşeyden istifade etmek bu devrin insanı için pek mümkün değil.”

-“Bir de bu Şevval ayı oruçlarını arka arkaya veya aralıklı da tutabilir Şevval ayı bitene kadar tutar.”

– “Tabi, bunun şeyi yok. Ramazan ayında bile Allah; ‘Yolcuysan, hastaysan o günlerde tutma sonra onun yerine gününe gün tutarsın.’ diyor, yani burda gününe gün yol göstericilik var. Onun için Şevval ayında da söz konusu olur. 2 gün tutarsın, yol vardır, yorgunluk vardır, hastalık vardır, vardır da vardır insanda, başında binbir türlü mağmur. Başka başka zamanlarda da tutarsın.”

-“6 günü tamamlarsın parça parça veya bütün halde yapabiliyorsan. 6 gün tutmaya niyet ettin ama yani baştan öyle başladın ama  bir gün ordan 2 gün ordan derken tutamadın 3 -5 gün tuttun 6 gün tutamadın nafile olduğu için herhangi bir mahsuru yoktur değil mi?”

– “Hiçbir mahsuru yok.”

-“Ama umulan o 6 gün ecrini alamaz muhtemelen.”

– “Alamaz”.

-“Hani nafileden dolayı alır ama 6 gün tam yerine oturmamış olur.”

– “Tabi kıldığın kadarını alırsın.”

-“Oruç tuttuğun kadarını…”

– “E tabi; ‘Miskale zerreyi öderiz, veririr.‘ diyor Allah.”

-“Peki, bir niyeti var mıdır bunun? Yani ‘Niyet ettim Allah rıza için oruç tutmaya‘ demek ya da o niyetle kalkmak bile niyettir zaten değil mi, kalkmak sahur yapmak bile?”

– “Ashab hiç bir namaza şunun için demiyordu gelip ‘Allahu ekber‘ diyip duruyordu.”

-“Zaten farz.”

– “Zaten o namazı kılmağa gelmiş adam oraya belli zaten.”

-“Niyeti belli.”

– “Niyeti belli zaten bunu dillendirsen de dilendirmesen de Allah içimizden geçeni biliyor, kalbimizden geçeni biliyor, niyetlerimizi biliyor. Ee Allah sağırda değil tekrar tekrar şey gibi ben namaz kılmağa geliyom demenin esprisi yok yani.”

– “Namaz’ın farzları arasında hani niyet Tekbir diye de sayılıyor ya yani onlardan biri terkedilmiş  olmuyor o zaman o niyetle geldiği için?”

– “Hayır canım, başlangıç Tekbiri zati niyet o ki, başlangıç Tekbiriyle o namaz mahaline giriyosun. Niyetsiz yapılan hareket ruhsuz insan gibidir, yarı yürür insan gibidir. Niyet herşeyin başında niyet. Kalkıp içeri girdin abdest almağa işte o niyettir, elini yıkadın bitirdin abdest almaya karar verdin o da niyet, hepsi niyet, her biri için kafada bir niyet uydurmaya gerek yok.”

– “Şevval ayı içinde aynı şekilde onu tutmaya diye kalkıp sahur yapıyorsun, niyet etmiş oluyorsun zaten.”

#Şevval#şevvalayı #şevvalorucu #6günorucu #altıgünoruc

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi yazınız