Hiçbir Veli Demedi – Haddini Bilmek Gerek – Cezbe Hali Başkadır – Aşkullah Makamı – Bülbülün Aşkı – “Kayyum” Ne Demektir?

0
497

Hiçbir Veli Demedi

Sen, ben kimim ki, Allah’a aşık oluyoruz! Allah ki bir “Kün– Ol” emriyle kâinatı yaratan, bu kadar muhteşem, bu kadar büyük bir Zât’a biz aşık oluyoruz. Sen kimsin, böcek bile değilsin, haddini bil. Allah’ı çok sevebilirsin, aşırı sevebilirsin, her şeyden canından çok sevebilirsin, bu tamam ama “Aşık oldum” dediğin an…

“Aşık oldum Allah’a, güzel Resulullah’a”

Dur bi! Bu laf sadece dalkavukluk, ben bunu asla kabul etmedim ama bir yerde de bir şey söylemedim. Yav sen kimsin, Allah’a aşık olacaksın ya!

Sen çok zengin bir adamın kızına aşık olsan, “Lan seviyene bak, seviyesiz!” derler adama, “Sen kimsin?”

Bu kâinatı Yaratan’a, bir “Ol” emriyle, “Kün” emri veriyor, bu kâinat oluşuyor. Bu güneşler, yıldızlar, Dünya ki; kâinatta bir toz parçası değil, Dünya üzerine biz akıl erdiremiyoruz. Bunca bitki, bunca hayvanat, bunca böcek, bunca melek. Kâinatı Yaratan’a sen aşık oluyorsun. Sen kimsin? Lafla herkes Allah’a aşık oluyor. Yav dur, bi düşün yav. Söylediğin sözün nereye gittiğini, bir düşün yani. Allah’ı her şeyden çok seveceksin zaten, sevebilirsin buna hiçbir sözüm yok, canından da, malından da, anandan da, babandan da, çocuğundan da, karından da çok sevebilirsin, bunu yaparsan, “Aferin sana” ama “Aşık oldum” dediğin an iş değişiyor. “Aşık olucam” sen haddini bil ya, sen kimsin?

Şimdi sen kendi gücünü, cürmünü düşün, bir de Allah’ın kudretini düşün, şu kâinatı Yaratan’ın kudretini düşün. Yav sen zerre bile değilsin bunun karşısında, yav bu nasıl hadsizlik ki! Aşık oluyor, Allah’a aşık oluyor, eee aşık olunca muhatabı oluyor, vay anasını!

Hiçbir Veli, “Ben Allah’a aşık oldum” demiyor. “Ben Allah’ın dostuyum” diyor. “Halilullah” yani; Allah’ın dostu. Allah’a dosttur Veli’ler, o kadar. “Aşık” dur, haddini bil, ya burada sen kim oluyorsun yani? Sen bir cumhurbaşkanı ile bir arkadaşlık kurmaya kalksan, “Köpek, haddini bil” derler. Bırak aşkı meşki.

Bir örnek vereyim güzel bir bekar kadın Cumhurbaşkanı oldu, “Ben sana aşığım” de bakayım, seni ne yaparlar. Sen kalkıyor; “Allah’a aşığım ben” diyorsun. “Allah” deyince bir kere düşüncen ya.

Bu kâinatı yoktan var etmiş, seni yoktan var etmiş, yaratmış can verebilen bir Varlık, yoktan var eden Yaratan bir Varlık, bu kâinatın sahibi kudretine hudud yok, ilmine hudud yok, ya sen kimsin ya? Ama işte bunu düşünen yok. “Aşık oldum Allah’a, güzel Resulullah’a”. Vay anasını, vay anasını.

Cezbe Hali Başkadır

Cezbe ayrı, cezbedeki halden kişi sorumlu değildir. Cezbeye gelince.

Yunus diyor ki:

“Dört kitabı yazan benim, bu kâinatı düzen benim” diyor.

Dört kitap; Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’ân. Bu cezbe halindedir.

“Enel Hak kadehiyle bir yudumcuk içenler sızdı gitti, Tanrı’lık şarabından şişelerle, küplerle içtim ben, sızmadım” diyor Mevlana.

Bu cezbe halidir. Cezbe halinden mesul değildir Veli, o ayrı bir konu. Hiçbir Veli aklı başındayken, “Ben Allah’a aşığım” demez. Haddini bilir. Her Veli fakir ve hakirdir kendi gözünde. Fakir, hakir bir insan kim oluyorda âlemlerin Rabb’ine aşık oluyorsun! Ne diyon, bir Cumhurbaşkanı bir kadın olsa, ona aşık olamazsın.

Şimdi o kadar akıl almaz şeyler tabulaşmış ki, kalıplaşmış ki, insanın ağzı açık kalıyor. Desen olmuyor, demesen olmuyor. Onun için hatuna da diyorum, “Temaşa et, temaşa et”.

“Kâh çıkarım gökyüzüne seyrederim âlemi, gâh inerim yeryüzüne seyreder âlem beni” diyeceksin.

Âlem seyretsin seni, “Fakir, hakir, kazma, sap” ne derse desinler, önemli değil. Âlemin dediğiyle işin yok senin! Senin gönlünde ne meyhaneler, ne kerahaneler, ne tımarhaneler, ne kumarhaneler, ne günahaneler var, sen onu temizlemeye bak. Sen onları temizlemeden kalkıyorsun, âlemlerin Rabb’ine  aşık oluyorsun.

Sev, çok sev, aşırı sev canından çok daha sev, Allah her türlü sevgiye layıktır, ona saygı duyarım, “Aferin” derim, çok iyi ama aşk kelimesi…

Aşkullah Makamı

“Aşkullah” diye makam var mı? Var ama o nedir? Evvela onun ne olduğunu öğren ya. Allah’ın gönlüne aşk ihsan ettikleridir.

Bu bülbülde aşıktır bir şeye ama neye aşık olduğunu bilmez. Bütün gece feryad eder, zikirle ama neye aşıktır, kime aşıktır bilmez, hep bekler bir şey gelecek, konuşup hasret duyduğu. Hep bekler, ille gelecek diye, yanık yanık zikreder bütün gece.

Veli’lerin hali ise buna benzer içten içe yanarlar. Veli’ler kandillerdir insanlık semasında, yere bakar ağlarlar, aydınlatıp yanarlar. Bir Veli’nin özetidir yani bu. Şimdi, insanlar bir Veli’yi insanlık üstü bir varlık gibi görür, bu da yanlış, insandır, yani; Peygamberimiz (s.a.v.) bile insandır.

Eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu”, Muhammed (s.a.v.) kul evvela, insan, “ve Resuluhu”. Sonra Resul.

Ne Var ki, Allah onlara da saygı gösterilmesini emrediyor. Hatta; “Peygamberin (s.a.v) yanında sesinizi bile yükseltmeyin konuşurken” diyor. Bunlar hep Allah’ın tembihidir Kur’ân’da ayetlerle. Mülkün de nimetin de, her şeyin sahibi Allah.

“Her şeyi yapan Ben’im” diyor zaten Allah.

Ya Kayyum”u çekiyorsun, her gün Kayyum’u çekiyorsun ama şöyle diyorsun, böyle diyorsun.

Ne demek “Kayyum”; bütün kâinattaki her işi düzenleyendir, yani Kayyum  senin hayatını beziyen, süsleyen, çekilir hale getiren Allah’tır  yani.

————————————————-

NOT: Sohbetlerde işittiklerinizi veya okuduklarınızı kendi kendinize yapıp, vird haline getirmeyin, tasavvuf ehli iseniz Mürşid veya vekile danışmadan günlük zikir dersine ekleme ya da çıkarma da yapmayın. Ama arasıra yapılmasında da mahzur olmadığını da belirtmek isteriz.

#aşkullah #cezbe #veli #kainat #Kayyum

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi yazınız