Sünnet Ve Nafile Namazlar – O Vakitte Allah Seslenir – Sofiler Kaza Namazını Nasıl Öder? – Kur’ân Konuları Detaylı Anlatsaydı -Kişi Farzlardan Kaç Yaşında Sorumlu Olur?- “Öldüğümde Bunları Yapmayın!” – Ölen İçin Okunan 70 Bin Kelime-i Tevhid – Hiçbir Günahın Aşamadığı Zikir – Nefisle Olan Savaş Ne Zaman Biter? – Şeytanı Eve Nasıl Sokmayız? – Hergün Oruç Tutup, Her Gece Nasıl Zikredilir?

2
1277

Sünnet Ve Nafile Namazlar 

Yatsı namazının vitir namazını kıldıysan, bir daha namaz kılamazsın. Teheccüd namazını kılmaya niyet eden bir kişi, vitir namazını kılmaz. Vitir namazını kıldığın an o gün düğümlenir. Teheccüd namazını kılar sonra vitir namazını kılar, işi bitirirsin. (Gece geç saatte yatacaksan, vitir namazı kılmışsan, teheccüd namazı kılamazsın. Vitir namazını kıldın, uyupta teheccüd vakti kalkarsan, teheccüd namazını kılabilirsin.)

İkindi namazından sonra akşam ezanına kadar hiçbir namaz kılınmaz. Bir de gece vitir namazını kıldığın zaman uyuyup uyanmadan sabah namazına kadar bir daha namaz kılınmaz. Bütün nafile namazlar iki iki kılınır. İki tane sünnet-i gayri müekkiye vardır. Bunlar ikindinin 4 rekat sünneti ile yatsının ilk 4 rekat ilk sünnetidir. Öğlen namazının 4 rekat sünnet-i gayrı müekkiye değildir. Diğer namazların sünnetleri iki rekattır. 3 tane dörtlük sünnetimiz var, biri öğle, biri ikindi, biri yatsıda.

Öğlenin sünneti, normal sünnettir. Tahiyyat’ı okursun, salavatları getirmeden “Allahu ekber” der kalkarsın, üçüncü rekatta:

Fatiha, Zammı sûre,

Dördüncü rekatta: Fatiha, Zammı sûre.

İkindinin dört rekatına geldik, sünnet-i gayri müekkiyedir.

“Niyet ettim, Ya Rabbi, vaktin sünnetine!” deyip:

Allahu ekber”, Sübhaneke, Fatiha, Zammı sûre.

İkinci rekattan sonra Tahiyatta oturunca, Tahiyyat, Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena’yı da okursun “Ve gına azaben nar”a kadar.

Sonra üçüncü rekata kalkarsın; Sübhaneke ile başlarsın, Fatiha ve Zammı sûre,

Dördüncü rekat: Fatiha ve Zammı sûre.

Salatu selam Efendimiz diyor ki; “Öğlen namazının son sünnetini iki yerine, dört kılan o gün oruçlu gibidir, yatsı namazının son sünnetini dört olarak kılan, o gece hiç uyumadan zikretmiş gibidir.’’

Onlar sünnet-i gayri müekkiye gibi değil, normal öğlenin ilk dört rekatlık sünneti gibi kılınır. Bunlar ecir kapılarıdır.

Bunun dışında “teheccüd namazı” kılacaksın, 6 rekat, 10 rekat bunun adedi yok. Her iki rekatta bir selam vererek kılarsın, gece fecr zamanında kılınan bir namazdır. Bu namaz peygamberlere farzdır, ümmetine nafiledir. Teheccüd namazını kılıp, yapılan dualar geri çevrilmez, mutlaka bir gün kabul olur. Fecr zamanı Peygamber Efendimizin dünyaya geldiği saattir. Her vaktin ilki, sonu, ortası vardır.

O Vakitte Allah Seslenir

Allâhu Teâlâ’nın nazar edip; “Ben’den mal, mülk isteyen yok mu? Ben’den sıhhat isteyen yok mu? Derdine çare isteyen yok mu?’’ dediği zamandır.

“Teheccüd namazı” nafilelerin en önemlilerinden biridir, bunun dışında “Duha Namazı” vardır, güneş doğduktan 45 dakika sonra kılınır, birkaç saat süresi vardır.

Akşam namazından sonra “Evvabin namazı” vardır. Bunlar nafiledir, kişi yapmak zorunda değildir.

“Tesbih namazı”da vardır. Tespih namazını yanlız herkes kılamaz. “Sübhanallahi velhamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber’’ denir yüzlerce kez ve rükunları var ona göre.

Sofiler Kaza Namazını Nasıl Öder?

Sofiler için şöyle bir olay var. “Evvabin namazı” akşam namazının farzını, sünnetini kıldıktan sonra kalkıp; “Niyet ettim Ya Rabbi, senin rızan için evvabin namazı kılmaya!’’ der, kılarsın. (Nafile namaz olarak 2,4,6 rekat kılabilirsin vird edinmeden.)

Bir de geçmiş kaza namazlarına kefaret olarak kılarsın, şöyle ki:

“Niyet ettim Ya Rabbi, geçmiş kaza namazlarıma kefareten Evvabin namazı kılmaya, Allahu ekber” dersin.

Birinci rekatta; Sübhaneke, Eûzu Besmele, Fatiha, 1 adet Ayetel Kürsi, 3 adet İhlas

İkinci rekatta; Besmele, Fatiha, 1 adet Ayetel Kürsi, 3 adet İhlas okunarak kılınır.

Bunu devamlı kılarsan geçmiş kaza 40 senelik namazına kefaret olur, bu yanlız sofiler içindir.

İkinci bir yolda; “Duha namazı”dır.

Sabah güneş doğduktan 45 dakika sonra bunun zamanı başlar. 12 rekat olarak kılınır. İki iki kılınır, bu da iki şekilde kullanır. Birincisi Allah rızası için, ikincisi kaza namazlarına kefaret olarak kılınır.

“Ya Rabbi, niyet ettim geçmiş kaza namazlarına kefareten Duha namazı kılmaya!’’ diye niyet edersin. Böyle 12 rekat kıldığında Duha Namazı geçmiş 15 senelik kaza namazını kapatıyor. 30 senelik borcun varsa bunu iki defa yaparsın, 45 senelik borcun varsa onu 3 defa yaparsın ama ondan sonra namazı terk etmemek kaydıyla!

Yani “Ben nasıl olsa öyle kapatıyorum, tekrar kapatırım” deyip, namazını düzenli kılmazsan bu da kabul olmaz. Adam geçmişte hata etmiş kılmamış, yaşı ilerlemiş Allah Rahmet ediyor, kolaylığı veriyor.

Duha namazı, vakti varsa müminlerin kılması gereken bir nafile namazdır kılarsan. Kılmazsan, Allah neden kılmadın demez, kılarsan Allah’ın gözüne girmiş olursun.

İmam-ı Şafii’de 4 rekatlık nafile namaz yoktur. İmam-ı Azam’da vardır.

Şimdi ikindi namazının gayri müekkiye olan sünnetini bir tarif edelim.

“Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetini kılmaya!’’ diye niyet ederiz.

Allahu ekber”, Sübhaneke, Fatiha ve Zammı sûre, rükûya, secdeye gittik, kalktık.

İkinci rekatta; Fatiha ve Zammı sûre, rükû, secde.

Tahiyyat’a oturduk, Ettehiyyatü, Salli, Barik, “Rabbenâ âtina fid’dünyâ haseneten ve fil’âhireti haseneten ve kınâ azâben nâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn” diyecen,      Üçüncü rekata kalkacan.

Üçüncü rekatta; Sübhaneke ile başladın, Fatiha, Zammı sûre, rükûye secdeye gittin.

Dördüncü rekatta kalktın, Fatiha ve Zammı sûre,

İkinci Tahiyyat’ta oturdun. İkinci Tahiyyat’ta da birincisi gibi hepsini okur, selam verirsin.

“Kaza” demek; hata demektir. Mesela sabah namazını kılamamışım, kılamadığın sabah namazı için öğleni beklemezsin, öğleden evvel kılmam gerektiği zaman sadece şöyle niyet ediyorum; “Niyet ettim Ya Rabbi, vaktinde kılamadığım sabah namazını kılmak için!” diyorum.

“Kaza” kabahattır, “kaza” suçtur. Kazaya kalmış namazda kasıt yok, şartlar öyle gelişmiş. Yani bizim toplumumuzda onun adı “kaza” olmuş.

Kur’ân Konuları Detaylı Anlatsaydı!

Allâhu Teâlâ Kur’ân-ı Kerim’de kılamadığın birikmiş namazlar için bir hüküm getirmiyor ama Peygamber Efendimiz getiriyor. Allah, Kur’ân’da bütün ince detaylara kadar inmez, zaten O’nun şanına yakışmaz, O satır başlarıyla verir. Yani Allah’ın emri nasıl farz ise Peygamberin emri de farz.

Peygamber Efendimiz kişinin kılamadığı namazları nasıl kılacağını, ne şekilde kılacağına kadar izah etmiştir. Çünkü Allâhu Teâlâ Kur’ân’da detaya girseydi, Kur’ân bunun 20 misli olurdu. Bununla da amel etmek herkes için çok zor olurdu. Oysa Allah kulları için kolaylığı murat ediyor, zorluğu değil, “Ya Habib’im, zorlaştırma, kolaylaştır’’ diyor.

Kur’ân’da tehdit vardır, Allah bir yerde tehdit eder, bir yerde baskı yapar, bir yerde ümit verir, bir yerde örnek gösterir, bir yerde müminler için hazırladığı nimetler ile müjdeler. Yani Kur’ân’da çok çeşitli konular vardır.

Bunların dışında da müteşabih ayetler vardır. Yani imanı zayıf olanı şüphede bırakacak ayetler. “Biz o müteşabih ayetleri, kafirin küfrünü arttırmak için, müminin de tevekkülü arttırmak için gönderdik.” Kafir orada tezata düşer. Ve tamamen yoldan çıkar gider. Kur’ân, mümine nur ve şifa iken kafire de tersidir.

Kişi Farzlardan Kaç Yaşında Sorumlu Olur?

Yaş 15 dolunca 32 farz farz olur kişiye, yani sınır 15’tir. Ondan öncesinden sorgulamaz. Yaş 15 doldu; yani 16’dan 1 gün aldığın zaman kişiye her şey farz olur. Artık ondan sonraki her halinden kişi sorumludur. Hayatının her karesinin hesabını Allâhu Teâlâ’ya verir.

Şimdi mesela; Türkiye’de adam 60 yaşına girmiş, “Hadi bakalım, ölüm korkusuna bu namazları tamamlayalım!” diyor. Para ile namaz satın alanları gördüm, böyle bir şey olur mu, bunlar delalettir. Hiç kimsenin ameli diğer bir kişiye yarar sağlamaz.

“Öldüğümde Bunları Yapmayın!”

Ben her zaman söylemişimdir; “Öldüğüm zaman, sakın arkamdan ağlamayın. Sakın benim için 40’tır, 7’dir, bunlarla uğraşmayın. Sevinin, bayram edin benim için!”

Ölmek mümin için cehennemden çıkıştır, azad olmaktır hapisten.

Ölen İçin Okunan 70 Bin Kelime-i Tevhid

Mesela; adam ömründe “La ilahe illallah” dememiş, ölünce “Hadi bakalım buna bir 70 bin Kelime-i Tevhid çekelim de kurtulsun. Böyle bir şey olur mu? Ne babanın çocuğuna ne çocuğun babasına yararı olmaz o dehşetli bir gündür.

Hiçbir Günahın Aşamadığı Zikir

“Tesbih namazı”da nafile namazdır, çok faydaları vardır. Ötelerde çok işe yarayacak bir şeydir. Joker gibidir, her yere konan joker gibidir.

Sofiler için ötelerde pek zorluk yokta. Birde… Bilmiyorum her şeyi söylemek… Artık şeyi aştık, sayfayı çevirdik diyelim.

Salatu selam Efendimiz diyor ki; “Bir kişi, ‘Estağfirullah ve etübü ileyh’, ‘Sübhanallahi ve bihamdihi’ zikrini bir arada yaparsa (Her gün değil. Günde 10 defa 20 defa aklına gelirce veya 10 gün sonra aklına geldi gene yaptın.), hiçbir günah bunu aşamaz!” diyor, “Bunlar Arş’a asılır!” diyor. Allâhu Teâlâ bunları Arş’ta asılı tutar. Yani “Dünyada işleyeceğim ne tür bir günah varsa, hiçbir günahın bunları aşamayacağını” söylüyor. Bunlar aslında sır kısmıdırda yani çizginin ötesidir. Bunlar Allah’ın evliyasının halleridir. Bunlar aklınızın alamayacağı kadar değerli şeyler.

Biz insanız her türlü günahımız var, hırsımız var, tamahımız var, afedersiniz şehvetimiz var, şusu var, busu var da var… Biz nefsi olan bir varlığız. Gün olur fikirler hayra akar gider, gün olur şerre akar gider. Şimdi zaafları ne kadar engellesen ne kadar önüne set çeksen, bu seti deler yine bir yol tutar gider. Şimdi, sadece bu mücadele olmazsa bu savaşın ecri de bu kadar büyük olmaz. Ömür boyu bu savaş devam eder nefisle olan.

Nefisle Olan Savaş Ne Zaman Biter?

Bu savaş nerde biter, Gavsul Azam olursan. Ee bu yüzyılda bir kişi oluyor, bunu da Allah tayin ediyor. Her insanın Gavs olması mümkün değil ki! Veya onun altında Kutbul Aktap Makamı var. Bu makama gelen 4 kişi var ve bunların bile nefsinde %7 afetler var hala. Gavs’ın bir alt makamı bak, düşünebiliyor musun? Allah razı olsun! İnsan hata yapar mı, yapar! Kutbul Aktab Makamı’na kim gelir, binlerce Veli var, içlerinden dört kişi gelir.

Ulûlelbab Makamı’na gelen, yani ruhani Miraç yapan insan-ı kâmil olan, onun şeytanı Müslüman oluyor.

Şeytanı Eve Nasıl Sokmayız?

Bir insan dışardan evine geldiği zaman sağ ayağıyla içeriye girerken, “Eûzü billâhi mineş-şeytânirracîm” diyerek girdiği vakit şeytan o kapıdan içeri giremez, “Bu evde ne bize yemek var ne yatacak yer var!’’ der dışarda kalır.

Sonra girdiğin vakit bir Ayetel Kürsi okursan ve bunu devamlı yaparsan yavaş yavaş yok olup gider o evden. Çünkü; Ayetel Kürsi’de beş kelime vardır, içine gizlenmiştir. Allah dostları haricinde kimse bu beş kelimelerin hangisi olduğunu bilmez. Bu kelimelerin hepsinde 50 ecir, bereket vardır, hepsi 250 bereket yapar. Bunlar Allâhu Teâlâ’nın özel hediyeleridir ümmete. Kendi özel hazinesinden hediye Ayetel Kürsi bu ümmete.

Tesanütlü (birlik, dayanışma, iyi geçinen) aile için Allâhu Teâlâ sevinir ve onları sever. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz; “Bir eş, diğerine şefkatle, merhametle baktığı zaman Allâhu Teâlâ onların günahlarını dökün” diyor hadisinde. Allâhu Teâlâ’nın en hoşuna gitmeyen boşanmaktır, helaldir, suç değildir ama Allâhu Teâlâ’nın hoşuna gitmez. Ama mecbur kalınmışsa amenna! Fakat kadın huysuzsa ki, bu devrin kadınları %50 huysuzdur, belki daha fazla. Cenab-ı Peygamberimiz diyor ki; “Bir erkeğin karısı huysuzsa, onu boşamadıkça Allâhu Teâlâ onun hiçbir duasını kabul etmez.”

Hergün Oruç Tutup, Her Gece Nasıl Zikredilir?

Salatu selam Efendimiz diyor ki; “Kim ki öğlen namazının 2 rekat son sünnetini 4 rekat kılarsa, o gün oruçlu gibidir. Kim ki yatsı namazının 2 rekat son sünnetini 4 rekat kılarsa, o gece hiç uyumadan sabaha kadar zikretmiş gibidir.”

Birgün Peygamber Efendimize bir hatun geldi; “Ya Resûlullah, ben evlenmek istiyorum ama bir şartım var”.

“Nedir şartın?” dedi Efendimiz.

“Benim kocam, gündüzleri oruç tutacak, geceleri zikredecek!” dedi.

Peygamberimiz Ashab’a sordu; “Var mı böyle biri?”

Ashap’tan biri çıktı, “Ben talibim, Ya Resulullah!’’ dedi. Peygamber Efendimiz nikahlarını kıydı, yolladı bunları.

Kadın bakıyor ki adam oruç tutmuyor, zikirde yapmıyor. (Virdi hariç, çünkü Ashap’tan vird çekmeyen yoktu.) Bir ay baktı, iki ay baktı, üç ay baktı oruç yok, zikirde gece yarım saat, bir saat. Kadın geldi Efendimize; “Ya Rasûlullah, ben bu adamdan ayrılmak istiyorum!” dedi.

“Neden?” diye sordu Efendimiz.

“Ben gündüzleri oruç tutmasını, geceleri zikir yapmasını şart koştum, bunların hiçbirini yapmıyor!” dedi.

Peygamberimiz; “Çağırın adamı!” dedi. Çağırdılar, geldi.

Efendimiz dedi ki:

“Bu kadın senden boşanmak istiyor, şartları yerine getirmiyormuşsun.”

Adam dedi ki; “Ya Rasûlullah, ben bütün gün oruç tutuyorum, bütün gece de zikrediyorum.”

Kadın; “Hayır, yapmıyor!” dedi.

Adam dedi; “Ya Rasûlullah, ben her gün öğle namazının 2 rekat son sünnetini 4 rekat kılıyorum.”

Efendimiz dedi; “Tamam. Sen bütün gün oruçlusun!”

“Ya Resûlullah, ben yatsının 2 rekat son sünnetini 4 rekat kılıyorum.”

Efendimiz dedi; “Tamam, bütün gece zikrediyorsun.”

Kadına dedi; “Daha ne istiyorsun?”

Kadın şaşırdı, “Ya Rasulullah bu iş öyle mi?”

“Öyle!” dedi.

İşte bu Peygamber Efendimiz tarafından perçinlenmiş bir iştir, insanın yolunu açar.

 

——————————————-
NOT: Sohbetlerde işittiklerinizi veya okuduklarınızı kendi kendinize yapıp, vird haline getirmeyin, tasavvuf ehli iseniz Mürşid veya vekile danışmadan günlük zikir dersine ekleme ya da çıkarma da yapmayın. Ama arasıra yapılmasında da mahzur olmadığını da belirtmek isteriz. 

#namazborcu #nafilenamaz #sünnetnamazları #kazanamazı #teheccüdnamazı #tesbihnamazı #Duhanamazı #namazdakisonsünnet #şeytangiremez #hadis #nefislesavaş #nefislesavaş #zikir #Ayetelkürsi

2 YORUMLAR

  1. S.A hocam, duhan namazini kazalarimiz niyetine 12, 12 kilacagiz ya bu ayri gunlerde mi yoksa ayni gunde 12 ve tekrar arkasindan 12 kılıp kazalarimizi kapatabilirmiyiz Allahin izniyle.
    Yoksa ilkgun 12 ertesigun tekrar 12 , şekildemi kilmaliyiz

    • Ve aleyküm selam. Gecmis kaza namazlarına niyetle kılınan 12 rekatlık Duha namazı dervişlerin yapabileceği bir formüldür. 5 vakit namazınızı kılıyor ve zikir dersi yapıyor olmalısınız. Eğer bu şartları taşıyorsanız her 15 yıllık kaza namazı için 1 gun Duha namazı kılınır. Once kac yil borcunuz oldugunu hesaplayarak kac gun kalacaksınız onu hesaplamak gerekir. Ona göre 15 yıldan fazla ise ise kaz borcu her 15 yıl için 1 gun kılınır. Aynı gun hepsi birden yapılmaz

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
İsminizi yazınız