Namaz Sonrası Tesbihat (Tesbih) Nasıl Yapılır?
Her farz namazdan sonra “Ayetel Kürsi” okunur.
Farz namazdan sonra “Allahümme entesselamu ve-minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram” denilerek son sünnet kılınır.
Namazın tamamı bitirdikten sonraki tesbihat şöyle yapılır:
“Alâ Rasulina salavat” diyerek, ardından “Allahümme salli ala Seyyidina Muhammedin ve ala ali Seyyidina Muhammed” şeklinde “Salavat” getirilir.
“Sübhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil Aliyyül Azim”
Sübhanallah ( 10 & 33 defa )
Elhamdulillah ( 10 & 33 defa )
Allahu Ekber ( 10 & 33 defa )
“Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh. Lehu`l-mulku ve lehu`l-hamdu yuhyi ve yumuti ve huve alâ kulli şey`in kadîr Vema erselnake ala rahmeten lilalemin”
“Lillah el Fatiha” denilir.
Eller omuz hizasında resimdeki gibi kaldırılır.
Önce “Allahümme salli ala Seyyidina Muhammedin ve ala ali Seyyidina Muhammed” şeklinde “Salavat” getirilir. “Eûzü Besmele” çekilerek “Fatiha Sûresi” okunur. Daha sonra istenildiği gibi “DUA” edilir.
Dua bitiminde de “Allahümme salli ala Seyyidina Muhammedin ve ala ali Seyyidina Muhammed” şeklinde “Salavat” getirilmesi gerekir. Çünkü; Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz buyuruyor ki, “İki Salavat arasında kalan dua kabul olur.” Böylece tesbihat sona erer.
Tesbihatta Okunan Dua Ve Zikirlerin Anlamları
Ayetel Kürsi
Anlamı: “Allah, O’ndan başka ilah yoktur; O, Hayy’dır, Kayyum’dur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur. İzni olmadan O’nun katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (O’na hiçbir şey gizli kalmaz.) O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.”
“Alâ Rasûlina salavat”
Anlamı: Peygamberimiz üzerine salavat getirin, anlamındadır.
“Sübhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil Aliyyül Azim.”
Anlamı: “Allah’ı bütün noksan sıfatlardan tanzih eder, kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah’adır. Allah’tan başka hiç bir ilah yoktur. İhtiyaçları gideren ve zararları yok eden yalnız yüce ve güçlü olan Allah’tır.”
“Sübhanallah”
Anlamı: Allah noksanlardan uzaktır, kemal sıfatlarla muttasıf (sıfatlanmış) tır.
“Elhamdulillah”
Anlamı: Hamd (şükür) Allah’adır
“Allahu ekber”
Anlamı: Allah en büyüktür.
“Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh. Lehu`l-mulku ve lehu`l-hamdu yuhyi ve yumuti ve huve alâ kulli şey`in kadîr.”
Anlamı: “Allâhu Teâlâ’dan başka ilah yoktur, tek ilah sadece O’dur, ortağıda yoktur, bütün mülk O’na aittir. Bütün hamdü senalar O’nadır, her şeye kadirdir.”